maanantai 13. toukokuuta 2013

Kaupunkiviljelyä

Käytiin Naperon kanssa eilen iltapäivällä äitienpäiväkävelyllä Kalliossa, jossa Made in Kallion edestä sai kaupunkiviljelyneuvontaa. Lisäksi esillä oli erityyppisiä viljelyastioita, kirjoja ja tietenkin multaa.
Lähdin kotiin mukanani paitsi vastauksia kaupunkiviljelykysymyksiini, niin myös meidän ensi kesän viljelyastia - uusiokäytetty Betonisäkki (joita kuvassakin näkyy), jolla pari kesää pystyy hyvin vielä viljelemään, sekä aiemmin tänä vuonna ProAgria keskusten liiton julkaisema Kaupunkiviljely -kirja.
Kesän harrastus on siis päätetty ja viljelmät odottavat vielä ulkoistutusta. Kunhan saadaan haettua reiluhkosti multaa ensin, sillä sitä tuohon betonisäkkiin tulee tosiaan mahtumaan.


Käytiin viime syksynä ihailemassa Dodon kaupunkiviljelmiä Kalasatamassa.

Mitä laitetaan?
Suunnitelmissa olisi laittaa kasvamaan ainakin omia pottuja (siemenperunoita myydään juuri nyt mm. Hakaniemen torilla), raparperia (Pikkuserkku lupaili ylimääräistä juurakkoa, joka pitäisi vaan käydä kaivelemassa ylös ja kiikuttaa kotiin), sekalainen joukkio salaattia ja sen semmoisia (jotain yrttejä yritetään taas). Tomaatintaimiakin olisi kuuleman mukaan tulossa lahjoituksena, joten katsotaan miten ne selviytyvät. Perunan kaveriksi kannattaa kuulema istuttaa härkäpapuja ja ne ajattelinkin laittaa pikana kasvamaan. Tuskin ehtivät kovinkaan suurta satoa tuottamaan, mutta jos jotain vihreää edes pukkaisivat niin hyötyisivät ainakin ne potut ja me saataisiin vihreydestä vähän silmäniloa. :) Terassin takaritilään olisi tarkoitus köynnöstää ruusupapua tai köynnöskrassia. Ja tietenkin kesäkukkia on pakko istuttaa ainakin parin pienen kukkalaatikollisen verran. Osa jutuista ei ehdi enää siemenenä, joten laitetaan suoraan taimina.
Harkinnassa vielä ovat lisäksi lehtikaali, mansikka (taimena) ja kurkku (taimena jos löytyy). 

Kaupunkiviljelijänä olen vielä ihan aloittelija vaikka kolmatta vuotta jotain yritänkin viljellä. Viime kesänä saatiin jopa ihan satoa meidän tomaateista, basilikasta, rucolasta, tillistä ja ruohosipulista. Minttuakin oli runsaasti, kunnes se pääsi kuivahtamaan yhden aurinkoisen lomaviikonlopun aikana. Uutta tulevassa kesässä minulle on suuremmat viljelyastiat (betonisäkki) ja uudet lajikkeet. Toki tuon suuremman viljelyastian etukin on se, että se ei ole niin turhan tarkka säännöllisestä kastelusta ja huolenpidosta. Kasvit eivät kuukahda ihan hetkessä ja yhden päivän paahde ei vielä lannista herkimpiä versoja. Tuossa meidän puolivarjoisalla ja ajoittain tuulisella terassilla viihtyy todennäköisesti aivan erilaiset kasvit kuin entisellä aurinkoisella ja suojaisalla parvekkeella. Lisäksi tilaa on nyt hulluna enemmän ja uskallan sen vuoksi heittäytyä peliin ihan uudella tasolla. Toisaalta olen aika höveli hoitamaan istutuksiani ja kasvitietämykseni on parhaimmillaankin hyvin rajoittunutta. Onneksi google pelaa ja uudesta kirjastani löytyy vastauksia lähes kaikkiin outoihinkin kysymyksiin.

Kaupunkiviljelykirjan löydät esimerkiksi täältä tai hyvin varustetuista kirjakaupoista. Jos seuraavalle Ravintolapäivälle 18.5. ei vielä ole hurjasti puuhaa ja kaupunkiviljely kiinnostaa, niin kannattaa piipahtaa Pasilan Kääntöpöydän avajaisissa. Tapahtuman fb-event sivu täällä. Paikan päältä on mm. mahdollista ostaa lavakauluksia oman viljelylaatikon askarteluun ja vaikka niitä ei mainostetakaan niin uskoisin että pienempiä kasvipusseja ja betonisäkkejäkin löytyy myynnistä.

Pahoittelen kuvakatoa postausten yhteydessä. Kamerani jäi ristiäisreissulla niinkin kauas kotoa kuin Korsoon. Eiköhän se sieltä kohta puoleen saada kuitenkin, joten kuvia istutushommistakin on luvassa. Jos ei omalla niin sitten siipan kameralla.

Ja hei! Nähdäänkö Siwassa torstaina? :) Toivottavasti siellä tarjotaan avajaiskahveet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti